{udpagepeel}

APK

apkDe Algemene Periodieke Keuring (APK) is in Europa een wettelijk verplichte keuring, ter bevordering van de verkeersveiligheid en ter bescherming van het milieu. In Nederland staat de keuringsplicht beschreven in de Weg en verkeerswet 1994 en daarvan afgeleide regelingen. Wanneer moet een auto APK worden gekeurd? Als een personenauto of lichte bedrijfsauto (tot 3.500 kg) al eerder APK is goedgekeurd, kunt u uitgaan van de datum op het APK-rapport dat u bij de vorige keuring hebt meegekregen. Voor deze datum moet de auto opnieuw goed gekeurd zijn.

Keuringsfrequenties vanaf 1 januari 2008 Afhankelijk van het soort brandstof, is een personenauto of lichte bedrijfsauto drie of vier jaar nadat het voertuig voor het eerst op de weg is toegelaten keuringsplichtig.

 

U kunt uw voertuig tot twee maanden voor de eerstvolgende APK-vervaldatum laten keuren. De oude vervaldatum wordt dan, afhankelijk van de geldende keuringsfrequentie, met één of twee jaar verlengd. Als u uw voertuig meer dan twee maanden voor de APK-vervaldatum laat keuren, krijgt het een nieuwe APK-vervaldatum.

Wat is ''datum eerste toelating'' ?

De eerste inschrijvingsdatum is de datum waarop het kentekenbewijs is afgegeven, tenzij in de rubriek ‘bijzonderheden’ een andere datum staat vermeld. Dat is het geval bij kentekenbewijzen van na 1 april 1999, waarop ‘datum eerste toelating’ en ‘datum eerste afgifte Nederland’ staat vermeld.

Geen wijziging voor voertuigen van vóór 1 januari 2005. Er verandert niet voor alle personenauto''s en lichte bedrijfswagens die voor 1 januari 2005 op de weg zijn toegelaten. Deze voertuigen behouden hun jaarlijkse APK-plicht. Voor voertuigen met een speciaal gebruiksdoel, zoals taxi’s en bussen, blijft de jaarlijkse APK eveneens gelden. Zie hiervoor de tabel, als u op de link hierboven klikt. De APK is een momentopname en zeker geen garantie dat u de rest van het jaar veilig en onderhoudsvrij in uw auto kunt rijden. Regelmatige controle van uw auto blijft dus belangrijk.

APK-keuring door Auto 2000

Auto 2000 kan voor u de volledige APK-keuring verzorgen. Met ons APK-station bent u altijd verzekerd van een snelle en objectieve keuring. Ook de roetmeting van dieselmotoren kunnen wij verzorgen. Als er reparaties noodzakelijk zijn, kunnen wij u snel van dienst zijn.


Hier kunt u bij de RDW uw voertuiggegevens en A.P.K. datum controleren.